Gél lakk házilag?

Ez a cikk azoknak készült, akik szeretnének otthon nekiállni a gél lakkozásnak.  Aki emellett dönt már számtalan módszer és leírás áll a rendelkezésére, viszont sok olyanoktól származik, akik nem szakmabeliek és már a képekből látszik, hogy ennek a vége az elvékonyodott köröm lesz és még ez a legjobb eset. Arról is írnék, hogy ez mennyire éri meg nektek, és milyen hátrányaitok származhatnak az otthoni gél lakkozásból.

Gél lakk házilag és az árak

Az otthoni gél lakkozáshoz már egyre több cég ad ki csomagokat, amiben állításuk szerint minden benne van, ami szükséges. Ezek sok esetben gyenge minőségű anyagok, sok felesleges dologgal.  Ha otthon akartok gél lakkozni, inkább szerezzétek be az anyagokat külön. Szükség van elsősorban egy uw lámpára, viszont otthoni használatra teljesen felesleges 4 csöves lámpába beruházni, bőven elég egy 2 csöves. Ezen túl szükség van bőr és eszközfertőtlenítő anyagra is, hogy a fertőzéseket elkerüljétek. Ezután kellenek előkészítő anyagok, reszelők, jó minőségű manikűr készlet, leoldó folyadék és ezután következhetnek a színek és a fedőfény. Olcsó anyagot nem érdemes venni, mert nem tartós, nem fed, foltos. Így az alapkészletetek ára kb. 25000 Ft. lesz amiben még kb. egyetlen egy szín van, nincs színválaszték.  Ha szeretnétek még legalább 10 színt, ami a szalonválasztékokhoz képest semmi, az még kb. 20.000 Ft-os költség, így lassan már 50.000-nél tartunk.

A gél lakk készítése otthon és a felmerülő leggyakoribb problémák a hibás elkészítés miatt:

  • Elvékonyodik a köröm
  • Gombás lesz a köröm
  • Pár napon belül lepattog a gél lakk
  • A gél lakkot pár nap múlva szó szerint le lehet húzni
  • A gél lakk nem egyenletes színű, foltos
  • A gél lakk nem fed rendesen
  • A hüvelykujjnál nem kötött meg az anyag
  • Nem köt meg az anyag

Amikor elmész egy szalonba és gél lakkot készíttetsz magadnak, a folyamat látszólag nagyon egyszerű, könnyű elcsábulni, hogy ezt akár te is meg tudnád csinálni magadnak. Viszont, amit láttok az csak látszólag könnyű.  Én azt szoktam mondani, hogy a gél lakkok szenilisek, ki kell ismerni őket, még márkán belül is a különböző színekkel másként kell bánni és mindig vagy egy-két mumus szín. Amiknek természetesen megvan a helyes használati módja, viszont, ha otthon nekiállsz velük dolgozni, bizony meglepetések érhetnek.

A látszólag könnyű folyamatnál rengeteg mindenre kell figyelni, mert egyetlen apró hiba és a gél lakkod már nem lesz tartós.  A hagyományos lakkokkal ellentétben, amit még úgy kentünk házilag, hogy gyakran hozzáért a bőrhöz, a gél lakknál az a hibalehetőség, ami után a gél lakkod szinte azonnal megadja magát. Fontos a precíz manikűr, pont annyira, amennyire a gél lakkhoz szükséges, hiszen a zselé lakk nem érhet a bőrhöz. Ha mégis, annak levegősödés a vége, te pedig kezdheted előről.
Előkészítésnél nincs szükség bolyhozásra, csak a körmödet vékonyítod vele, bőven elég egy finommattító buffer.  Eltávolításkor pedig el kell felejteni a reszelőt, azt a mondatot meg pláne, hogy a gél lakk elvékonyítja a körmöd. Nem vékonyítja el. A rosszul végzett gél lakkozás és a hibás gél lakk eltávolítás vékonyítja el.
 A fertőtlenítés hiánya pedig az egyik legrosszabb dolgot okozhatja, a gombát. Nem csak a körmötöket kell fertőtlenítenetek, hanem az eszközöket, reszelőket is.  Számos oka van, ami miatt érdemes inkább szalonban megcsináltatni a gél lakkotokat, ezek csak a legfontosabbak.

Gél lakk otthon

Ezek után mindenki maga mérlegelje, hogy szalonba megy, vagy inkább otthon szeretne gél lakkot készíteni magának. Ha utóbbinál döntötök a legfontosabb, hogy minőségi alapanyagokat vásároljatok és ne hagyjátok ki a fontos lépéseket.